Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Παρέμβαση στα εγκαίνια του καταστήματος H&M στην Αγ. Παρασκευή

αναδημοσίευση από το blog της "Ορθοστασίας" / συλλογικότητα εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου


Το Σάββατο 8/4/2017 πραγματοποιήθηκε μαζική εργατική παρέμβαση από  τους «εργαζόμενους-ες στο εμπόριο», το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» και τοπικές συλλογικότητες, μπροστά από το κατάστημα του ομίλου H&M στην  Αγία Παρασκευή, ημέρα που ο όμιλος είχε προγραμματίσει φιέστα για τα εγκαίνια του.
Τα εγκαίνια που είχαν διαφημιστεί αρκετές ημέρες πριν  περιλάμβαναν από δυνατή μουσική, ποτά, πασαρέλα με επαγγελματίες μοντέλα, κόκκινο χαλί, περιφρούρηση από σεκιούριτι μέχρι και ειδικό διάδρομο αναμονής για τους ανυπόμονους καταναλωτές. Οι ειδικοί των PR και το διοικητικό προσωπικό του ομίλου είχαν βάλει τα δυνατά τους για να πραγματοποιήσουν μια γκλαμουράτη ημέρα στην Αγία Παρασκευή. Μ’αυτήν την εκδήλωση, ο όμιλος H&M θέλησε να δείξει στους καταναλωτές το λαμπερό και  μοντέρνο προφίλ του. Θέλησε να επαναφέρει την ατσαλάκωτη εικόνα που τόσα χρόνια μέσω δημοσίων σχέσεων είχε χτίσει.
Όμως, πίσω από αυτήν την χαρούμενη και μοντέρνα εικόνα κρύβεται το άλλο (το πραγματικό) πρόσωπο του ομίλου, αυτό του σκληρού εργοδότη. Μόλις λίγες μέρες πριν, η εργοδοσία προσπάθησε να επιβάλλει απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους δίνοντας τελεσίγραφα και εκτοξεύοντας απειλές. Η μαζική άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν ανάγκασε την εργοδοσία να ανακαλέσει. Αυτό το πρόσωπο του ομίλου δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί, ούτε να ξεχαστεί, όσες λαμπερές φιέστες και να κάνει.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της παρέμβασή μας στον χώρο των εγκαινίων. Να δείξουμε ότι πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες του H&M κρύβονται εξοντωμένοι εργαζόμενοι με ωράρια λάστιχο, κακοπληρωμένη και εντατικοποιημένη εργασία. Και τώρα που οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες κατάφεραν να «ραγίσουν» αυτή τη βιτρίνα με την αποφασιστικότητά τους, μπορούμε να δούμε καλύτερα την σκληρή πραγματικότητα.
Απέναντι στα διοικητικά στελέχη της εταιρείας και τους managers που λικνίζονταν στους ήχους της μουσικής και ματαίως προσπαθούσαν να περισώσουν το γκλάμουρ της εκδήλωσης, σταθήκαμε με πανό και συνθήματα μοιράζοντας τις ανακοινώσεις μας στους διερχόμενους καταναλωτές της περιοχής και εξηγώντας τους λόγους της παρουσίας μας. Πολλοί και πολλές ήταν αυτοί-ες που επέλεξαν να σταθούν στο πλάι μας, να στηρίξουν την κινητοποίηση αλλά και τον αγώνα των εργαζομένων στα H&M.
Η κινητοποίησή μας αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εργατικών παρεμβάσεων στα καταστήματα του ομίλου H&M με στόχο να συνομιλήσουμε με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, να στηρίξουμε έμπρακτα τις αντιστάσεις τους, να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την εργοδοσία αλλά και να οργανώσουμε από κοινού την περαιτέρω ετοιμότητα της εργατικής πλευράς.
Η παρέμβασή μας έκλεισε με μαζική ενημερωτική εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αγίας Παρασκευής για την απεργία της Κυριακής 9 Απρίλη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.