Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Να μπει τέλος στην ομηρία των 5 συμπολιτών μας - Όλοι/ολες στο δικαστήριο 15/1/18

Στις 2 Μάϊου 2015 στο Μιλάνο,(μια μέρα μετά την πρωτομαγιάτικη απεργία με αιχμή την εναντίωση στη διεθνή έκθεση EXPO) σε μία καφετέρια κοντά σε ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, διεξάγεται ένα μαζικό κύμα προσαγωγών, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και 5 φοιτητές από την Αγία Παρασκευή, οι οποίοι συμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, στη συνέλευση κατοίκων της πόλης μας, σε εργατικές και ταξικές διεκδικήσεις. Στη συνέχεια οι προσαχθέντες έμειναν επί 12 ώρες στην αστυνομική διεύθυνση του Μιλάνου, χωρίς διερμηνέα, όπου κι έγινε λήψη DNA και αποτυπωμάτων και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία.

Έξι μήνες μετά, οι Ιταλικές αρχές αποφασίζουν να βγάλουν Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, με το οποίο ζητούν την έκδοση των 5 συναγωνιστών μας στην Ιταλία με μόνη κατηγορία ότι ‘’εθεάθησαν’’ να βρίσκονται σε πλήθος που συμμετείχε στα επεισόδια της πρωτομαγιάτικης απεργίας, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιόν και αν εθεάθησαν να κάνουν κάτι. Στην Ιταλία ακόμα και η απλή φυσική παρουσία σε κινητοποίηση που αποκτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά μπορεί να διωχθεί ποινικά, διώκοντας έτσι το πολιτικό φρόνημα.

Στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου το 2016, το συμβούλιο των εφετών, ύστερα από ένα δίμηνο αγώνα με αιχμή το μπλοκάρισμα των εκδόσεων και την παρουσία εκατοντάδων αλληλέγγυων έξω από το εφετείο , αποφάσισε τη μη έκδοση των 5 στις ιταλικές αρχές και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για άσκηση ποινικής δίωξης για τα «αδικήματα» που η αστυνομία του Μιλάνου κατηγορεί ότι διέπραξαν. Η απόφαση αυτή άφησε προηγούμενο σε μελλοντικές διακρατικές διώξεις για συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Παρά την απόφαση αυτή, στις 15 Νοεμβρίου ξεκίνησε η δίκη στην Ιταλία (αναβλήθηκε τελικά για 31 Ιανουαρίου 2018) ερήμην των 5 δείχνοντας ότι το Ιταλικό κράτος επιμένει η σκευωρία που έχει στηθεί να τελειώσει με καταδικαστικές ποινές στην Ιταλία και έκδοση νέων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης για έκτιση ποινής αυτή τη φορά καλύπτοντας έτσι τα οικονομικά σκάνδαλα και το πλήγμα στις ζωές των κατοίκων του Μιλάνου που έφερε η ΕΧΡΟ. Μία έκθεση στημένη σε μίζες, σε μαφιόζους και μεγαλοεργολάβους, και μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό, παράλληλα με τις άθλιες συνθήκες -συχνά απλήρωτης- εργασίας πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τις εκτοπίσεις πληθυσμών από τις φτωχογειτονιές, τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας κτλ.

 Στις 15 Ιανουαρίου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ξεκινάει η δίκη των 5 συμπολιτών μας με πλημμεληματικές κατηγορίες. Απαιτούμε την αθώωση των 5 συμπολιτών μας που θα σημάνει τέλος στην ομηρία τους και την δυνατότητα απόρριψης ευρωεντάλματος.

 Την περίοδο των ευρωενταλμάτων συλλογικότητες, εργατικά σωματεία, φορείς, συνελεύσεις γειτονιών, φοιτητικοί σύλλογοι στήριξαν τον αγώνα των 5 διαδηλωτών δημιουργώντας ένα κύμα αλληλεγγύης. Έτσι και τώρα στεκόμαστε στο πλευρό των 5 κάνοντας πράξη την έννοια της κοινότητας και της αλληλεγγύης παίρνοντας θέσεις μάχης απέναντι στην καταστολή και υπερασπιζόμαστε την επιλογή των 5 συναγωνιστών μας να διαδηλώσουν και να ενώσουν τις φωνές τους με τους καταπιεσμένους της Ευρώπης.

Την πρωτομαγιά στο Μιλάνο ήμασταν όλοι/όλες εκεί. Κανένας/καμία μόνη ποτέ και πουθενά κοινότητες αγώνες σε κάθε γειτονιά! 

μικροφωνική ενημέρωσης και αλληλεγγύης την Κυριακή 14/1 στην πλατεία αγίας παρασκευής ώρα 12:00

 συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων Δευτέρα 15/1 ώρα 09:00

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής