Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ. ΑΠΟ ΤΟ “ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ” ΧΟΛΑΡΓΟΥ

εργοδοτική τρομοκρατία, Aπολύσεις Βρισιές, απλήρωτες υπερωρίες
...και του πουλιού το γάλα!


Στις 15 Φεβρουαρίου η εργαζόμενη στην αλυσίδα supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος Ελένη Σ. καλείται στα γραφεία της επιχείρησης έτσι ώστε να υπογράψει την απόλυση της. Είναι μια ακόμα απόλυση που γίνεται το τελευταίο διάστημα στη συγκεκριμένη αλυσίδα supermarket. Μια απόλυση που σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση σε έναν κανόνα μόνιμης και σταθερής εργασίας αλλά εντάσσεται πολύ περισσότερο σε έναν κανόνα  εργοδοτικού τσαμπουκά και επισφάλειας στην εργασία.

Η Ελένη Σ. ήταν εργαζόμενη στην επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία 15 χρόνια. Συγκεκριμένα εργαζόταν στο κατάστημα του Παπάγου τα περισσότερα χρόνια ενώ τα τελευταία δυο η διεύθυνση αποφάσισε να τη στείλει στο κατάστημα Χολαργού. Όσο δούλευε στο κατάστημα αντιδρούσε στους εξευτελισμούς και τις απειλές που συνήθιζε να κάνει ο διευθυντής του καταστήματος, ακόμα και μπροστά στους πελάτες. Διεκδικούσε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματα της και διαμαρτυρόταν για το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών και την τακτική των προϊστάμενων να χτυπούν αυτοί τις κάρτες της βραδινής βάρδιας και να κρατούν τους εργαζόμενους εσκεμμένα άλλη μια ώρα στο μαγαζί. Και από τότε άρχισε να δέχεται απειλές για απόλυση παίρνοντας μετάθεση (ως μια προειδοποίηση για την ίδια) στο κατάστημα Χολαργού. Η εργοδοσία όμως δεν σταμάτησε εκεί. Πριν από 6 μήνες μεταθέσε τον διευθυντή του καταστήματος Παπάγου στο κατάστημα Χολαργού συνεχίζοντας έτσι τις πιέσεις προς το πρόσωπο της. Πάλι με χυδαίες και απαξιωτικές συμπεριφορές η εργοδοσία προσπάθησε να την εξωθήσει στην παραίτηση της. Στις 16 Φεβρουαρίου η Ελένη Σ. απολύθηκε γιατί είχε “μεγάλη γλώσσα” σύμφωνα με τον διευθυντή.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η απόλυσή της είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Εντάσσεται σε μια στρατηγική που έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια συνολικά οι εργοδότες αλλά και συγκεκριμένα η επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος. Και έχει ένα στόχο. Πως θα αποκτήσει φθηνότερους εργαζόμενους έτσι ώστε να καταφέρει να έχει περισσότερα κέρδη. Πριν την απόλυση της Ελένης Σ. η επιχείρηση αυτή είχε προβεί σε άλλες δυο παρόμοιες απολύσεις, δηλαδή απολύσεις σε δυο εργαζόμενες με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην αλυσίδα. Η εργοδοσία επιλέγει να απολύσει τους εργαζόμενους που έχουν περισσότερα χρόνια και που είναι αορίστου χρόνου ώστε να τους αντικαταστήσει με εργαζόμενους-λάστιχο των 480 ευρώ, που θα δουλεύουν 4ωρα και 6ωρα, προερχόμενοι από επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ (voucher, κοινωφελούς εργασίας). 


Η εργοδοσία λοιπόν μπορεί να είχε εφεύρει διάφορα προσχήματα για αυτή την απόλυση (π.χ. δεν ήταν παραγωγική και ευγενική με τους πελάτες κτλπ) παρολαυτα ειναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως αυτή η απόλυση είναι μια απόλυση που από τη μια θα μειώσει το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης και απο την άλλη θα ξεμπερδεύει με όσους έχουν ακόμα “μεγάλη γλώσσα” απέναντι στα αφεντικά. Μέσα σε αυτή τη απόλυση βλέπουμε μια ωμή αλήθεια όπου οι νόμοι της αγοράς και τα συμφέροντα των εργοδοτών βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις δικές μας καθημερινές ανάγκες. Η μνημονιακή πολιτική λοιπόν δεν είναι καμία εικόνα στις ειδήσεις και καμία εξαγγελία της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Είναι μια καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι/ες. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς που δουλεύουμε για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την επισφάλεια και την απληρωσιά, τους τσαμπουκάδες και τις φωνές των από πάνω μας, με τον νόμο του κέρδους των αφεντικών. 

Ως κάτοικοι της πόλης της Αγίας Παρασκευής (εργαζόμενοι σε διαφορετικούς κλάδους, απολυμένοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές) ζούμε και εμείς καθημερινά τις συνέπειες της ολοένα αυξανόμενης υποτίμησης της ύπαρξης μας. Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, οι πενιχρές αμοιβές, η εργοδοτική τρομοκρατία, ο φόβος της απόλυσης και ο ζόφος της ανεργίας είναι το παρόν που βιώνουμε και το μέλλον εναντίον του οποίου πολεμάμε. Η περίπτωση της απολυμένης Ελένης είναι κομμάτι αυτού ακριβώς του παζλ. Εμείς επιλέγουμε να συναντηθούμε σε μια συνέλευση γειτονιάς, ώστε να διαμορφώσουμε συλλογικά τους όρους με τους οποίους θα παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτήν την  κατάσταση. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο στεκόμαστε δίπλα στην Ελένη, όπως και σε κάθε άνθρωπο που αποφασίζει να μην παραιτηθεί αλλά να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να αγωνιστεί.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ. ΑΠΟ ΤΟ “ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ” ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 
ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 8.30 π.μ.
στην Επιθεώρηση Εργασίας Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 427)

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής