Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

18 ετών νεκρός γιατί δεν είχε εισιτήριο

18 ετών νεκρός γιατί δεν είχε εισιτήριο

Την Τρίτη 13/08 αργά το βράδυ στο Περιστέρι ένας νεαρός επιβάτης σκοτώθηκε πέφτοντας απο το τρόλευ στην προσπάθεια του να γλυτώσει από τη βίαιη συµπεριφορά ενός ελεγκτή και την επιµονή του να τον παραδώσει στην αστυνοµία επειδή δεν είχε εισιτήριο. Παρά τις προσπάθειες του νεαρού να εξηγήσει ότι όντας άνεργοι ο ίδιος και οι γονείς του δεν είχε χρήµατα για να αγοράσει εισιτήρια, ο ελεγκτής απείλησε να καλέσει την αστυνοµία και τον πίεσε να µείνει στο τρόλευ ως το τερµα. Η ένταση ανάµεσα τους κλιµακώθηκε, οι υπόλοιποι επιβάτες αγανακτισµένοι ζητούσαν από τον ελεγκτη να αφήσει τον νεαρό ήσυχο και εντέλει ο νεαρός βρέθηκε µε τη πλάτη στο οδόστρωµα και σκισµένη τη µπλούζα µε το τρόλευ εν κινήσει. Το παιδί είχε σκοτωθεί. Όταν έγινε από όλους αντιληπτό τι συνέβη και κάποιοι επιβάτες επιτέθηκαν φραστικά στον ελεγκτη, εκείνος απείλησε να τους µηνύσει! Ο εισαγγελεας δεν  έχει ασκήσει ακόµα καµία δίωξη  στον ελεγκτή και τον οδηγό, ο οποίος φέρεται να τον έχει βοηθήσει... και η ζωή ενός νέου παιδιού 18 ετών χάθηκε για 1.20 ευρώ.



            Βέβαια αυτό που συνέβη στο Περιστέρι δεν ήταν τυχαίο ούτε µεµονωµένο περιστατικό. Εδώ και καιρό όλοι όσοι χρησιµοποιούµε τα ΜΜΜ βιώνουµε την βίαιη και τροµοκρατική συµπεριφορά των ελεγκτών στην προσπάθεια τους να κόψουν πρόστιµα (και να εισπράξουν οι ίδιοι το 50% του ποσού, όπως προβλέπεται). Αυτή και µόνο η λεπτοµέρεια τους µετατρέπει από “απλούς εργαζόµενους που κάνουν τη δουλειά τους” σε κυνηγούς κεφαλών! Έτσι όταν εντοπίζουν καποιον δίχως εισιτήριο επιχειρούν µε φωνές, προσβολές, απειλές ακόµη και σωµατική βία να τους αποσπάσουν ταυτότητα ή να τον οδηγήσουν στην αστυνοµία. Ενίοτε δε διστάζουν να εκβιάσουν ζητώντας από τους επιβάτες µικροποσά ώστε να µη τους κόψουν πρόστιµα, όπως συνέβη και στην Αγια Παρασκευή, µπροστά µας τον Απρίλιο του 2011. Ειδικά αν έχουν απεναντί τους νεαρούς ή µετανάστες γίνονται πιο βίαιοι θεωρώντας τους προφανώς εύκολα θύµατα. Και όταν εκείνοι εύλογα επιλέξουν να αντιδράσουν ο τσαµπουκάς των ελεγκτών γίνεται ανεξέλεγκτος.



καμία ανοχή στους ελεγκτές



Η πραγµατικότητα είναι ότι ο νεαρός στο Περιστέρι έκανε µια επιλογή που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως νέοι) όχι γιατί είναι τζαµπατζήδες όπως υποστηρίζει η καθεστωτική προπαγάνδα αλλά πολύ απλά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για τη µετακίνηση τους. Το ισχνό τους εισόδηµα πηγαίνει στην κάλυψη άλλων αναγκών. Για εµάς είναι προφανές ότι τα ΜΜΜ δεν µπορούν να γίνονται αντικείµενο εµπορευµατοποίησης. Απευθύνονται κυρίως σε λαικές τάξεις και µετανάστες που βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονοµική θέση και εποµένως είναι εντελώς παράλογο και άδικο να τους ζητείται να πληρώσουν για µια µετακίνηση η οποία δεν αποτελεί προνόµιο αλλά είναι αναγκαία για να µπορέσουµε να πηγαίνουµε στη σχολή και τη δουλειά, να έχουµε κοινωνική ζωή και πρόσβαση στον πολιτισµό. Ειδικότερα ορισµένες κατηγορίες όπως οι άνεργοι, οι φοιτητές αλλά και όσοι πληρώνται µε τους εξευτελιστικούς µισθούς που κράτος και εργοδότες έχουν επιβάλει, έχουν κάθε λόγο να αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο. Εξ’ άλλου οι επιβάτες έχουµε ήδη χρηµατοδοτήσει τα ΜΜΜ αλλά και κάθε κρατική παροχή µέσω άµεσων και έµµεσων φόρων που καταλήγουν στα κρατικά ταµεία. Σε αυτό το πλαίσιο η άρνηση πληρωµών γίνεται αυθόρµητη και δικαιολογηµένη αντίσταση των από κάτω στη φτώχεια και την εξαθλίωση που τους επιβάλλεται.



            Ως κάτοικοι της πόλης αγωνιζόµαστε για δηµόσιες συγκοινωνίες και συµπαραστεκόµαστε στους αγώνες των εργαζοµένων. Παράλληλα όµως ζητάµε την δική τους συµπαράσταση στον αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια που καθηµερινά δίνουµε. Εποµένως αρνούµαστε να πληρώσουµε ένα εισιτήριο που έχει υποστεί απανωτές αυξήσεις  ή δίνουµε το ήδη επικυρωµένο εισιτήριο σε άλλους συνεπιβάτες που το έχουν ανάγκη. Αποµονώνουµε τους ελεγκτές και δεν τους αφήνουµε να τραµπουκίσουν κανένα. Υπενθυµίζουµε ότι οι ελεγκτές δεν είναι αστυνοµικοί και δεν έχουν δικαίωµα να εξακριβώσουν τα στοιχεία µας ή να µας κρατήσουν παρά τη θέληση µας. Όλοι οι επιβαίνοντες ας συµπαρασταθούµε σε αυτούς που δεν έχουν εισιτήριο και ας µην επιτρέψουµε να κοπούν πρόστιµα ή να κακοποιηθούν.

ελεύθερες µεταφορές

για όλες και όλους
17 Αυγούστου 2013